Information om Cambridge
Hur och var köper man?
Smaker
Måltidersättningar
Nutrilett, Naturdiet,Allevo
Är jag överviktig?
Medicinska frågor
Innehållsdeklarationen
Hur äter man kuren
Vad kostar det?
Vanliga frågor
Hälsoprofil/ Kundkort
Önskat resultat-HUR gör man?

Medicinska frågor

Dr Knut Kolle medicinskt ansvarig för Cambridge Viktprogram i
Sverige, Norge och Finland, svarar på dina frågor.

Dr. Kolle är en internationellt känd mag- och tarmspecialist och en
av uppfinnarna till metoden "Gastric banding".
Metoden är världsberömd och används vid operation av överviktiga.

Källa: Cambridge Viktprogram Sverige AB

Vilka är de vanligaste biverkningarna?
Generellt kan man säga att biverkningar är ovanliga och de som förekommer är av enklare slag. Nedan har vi listat de vanligast förekommande, samt hur du enkelt lindrar dessa. Den vanligaste biverkningen är huvudvärk. Den uppstår vid för litet vätskeintag. Det avhjälps enkelt med att dricka mer vatten och eventuellt ta en huvudvärkstablett. Yrsel är en annan biverkning, drick mer vatten! Dålig andedräkt kan uppstå, det förebyggs med mintoljedroppar eller munspray. Dessa finns bla på apotek och bensinmackar. Förstoppning förekommer i enstaka fall, det förebyggs med mer vätska.

Kan alla använda Cambridge Viktprogram?
Alla som önskar kan använda Cambridge Viktprogram som ersättning för en eller två dagliga måltider. De som vill gå på ren kur ombeds rådfråga sin läkare innan de startar, detta är speciellt viktigt om du tar mediciner (p-piller undantaget). Den goda hälsoeffekten av en viktreducering gör ofta att dina medicindoser kan minskas i samråd med din läkare. Alla som har god hälsa kan använda kuren efter de anvisningar som Cambridgerådgivaren ger. Gravida och ammande kvinnor samt personer under 18 år bör inte använda Cambridge Viktprogram som enda näring.

Påverkas ämnesomsättningen när man äter lågkaloridieter?
Nej, någon har hävdat att bantning/viktminskning med lågkaloridieter som Cambridge, kan nedsätta ämnesomsättningen så att det är lätt att gå upp i vikt igen när dieten är avslutad, detta är inte sant. Nya undersökningar har visat att ämnesomsättningen går ned något under själva bantningskuren, men justerar sig snabbt till det som är riktigt för den nya vikten.

Kan de som har diabetes använda lågkaloridieter ?
Lågkaloridieter som enda näring är vanligtvis inte lämpade för de med diabetes typ 1, men kan användas om en läkare kontrollerar behandlingen. Däremot kan de som har diabetes typ 2 använda Cambridge Viktprogram.
(Rådgör med läkare först)

Rekommendationer för dig som ska starta med kuren:
Rådgöra med sin läkare innan start. Detta är speciellt viktigt när äldre människor vill gå ned i vikt. Få godkännelse och uppföljning från läkare om du lider av hjärt/kärlsjukdomar, sockersjuka, gikt, njurinfektion, kroniska infektioner och hypoglykemi (för lågt blodsocker) eller om du har haft hjärtstörningar eller av annan orsak varit under läkarbehandling. Läkaren kommer berätta vad som måste göras med din medicinering. Går du på kuren i "ren form" kan inte vattendrivande mediciner användas utan läkarens godkännande. Cambridge är i sig själv vattendrivande. Gravida och ammande kvinnor samt ungdom under 18 år avrådes att använda Cambridge Viktprogram som enda näringsersättning.

Cambridge Viktprogram i sin rena form är inte lämplig för de
som lider av:
- Diabetes typ 1
- Har haft hjärtinfarkt eller slag inom loppet av de 3 senaste månaderna
- Har allvarliga hjärtrythmstörningar
- Har nedsatt njur eller leverfunktion
- Har porphyria (en genetisk sjukdom)
- Har genomgått en stor operation inom loppet av de 3 senaste månaderna
(Där läkare anser det nödvändigt med en positiv proteinbalans)
- Har allvarliga depressioner
- Har anorexia/ bulimia nervosa, ätstörningar
- Har mjölkproteinallergi
- Har kraftig intolerans för laktos I "kombinerad form" kan de flest äta kuren, men kontrollera med din konsulent först.

Kan viktreduktion hjälpa mot högt blodtryck?
Ja, överviktiga har dubbelt så hög risk att få högt blodtryck. Detta är den viktigaste riskfaktorn för utvecklingen av allvarliga hjärtsjukdomar. Viktreduktion är rekommenderat som första led i behandlingen av patienter med för högt blodtryck och övervikt. För att uppnå sänkning av blodtrycket, kan det vara nog att reducera vikten med 10-20%. Många kommer då kunna sluta med blodtrycksmediciner.

Kan jag tappa håret av att använda CambridgeKuren?
En marknadsundersökning visade att endast 7 promille upplevde detta. Man vet att håravfall är naturligt och håravfallet kan öka något eftersom kroppen utsätts för belastningar, psykiskt eller fysiskt. Det betyder att folk som reducerar sin vikt, oavsett kur/metod kan mista lite mer hår än normalt i vissa faser i viktreduceringen. Detta kan också förekomma efter operation. Cambridge ensamt har inget sammanband med eventuellt håravfall.

Vad gör jag vid förstoppning?
För den som får problem med förstoppning vid bruk av ren kur, kan vi rekommendera följande. Först och främst, drick mer vatten. Om detta inte skulle vara effektivt nog, kan man använda visiblin-s eller andra milda tarmreglerande medel i korta perioder. Fråga om råd på apoteket. Vid förstoppning prova ex. Microlax. Notera att efter en tid på ren kur blir det inte så mycket avfall att det är nödvändigt med daglig avföring.

Kan motion påverka fettförbränningen i positiv riktning?
Ja, muskelmassan är kaloribrännaren i kroppen. Kroppen förbränner en blandning av kolhydrater och fett. Lågintensiv motionering ökar kolhydrat-fettförbränningen. Fråga din konsulent

Är det farligt att gå upp och ned i vikt?
Nej, tidigare har det sagts att det inte är bra att gå upp och ner. Många överviktiga tror fortfarande att det är skadligt och undviker att reducera sin vikt. Nyare undersökningar har emellertid visat att moderata variationer i vikten inte är skadligt. Övervikt är i sig själv en stor hälsorisk, och rädslan för negativa effekter av bantning får inte hindra överviktiga från att gå ned i vikt.

Betyder det något var fettet sitter?
Ja, det betyder mycket var på kroppen fettet sitter. Fett runt magen är speciellt farligt.
Det är ofta män som får denna fettfördelning, men också kvinnor som har samma fettfördelning har stor risk för hjärtsjukdomar. Även om kroppsvikten är normal, är alltså kulmage en hälsorisk. Undersökningar visar att risken för att få hjärtinfarkt och sockersjuka ökar 2 till 3 gånger hos de som har fettet runt magen.
Den kvinnliga varianten med fettet på baken och låren - är inte så hälsofarligt.